Bioflavonoidy
Bioflavonoidy v rostlinách
Bioflavonoidy (flavonoidy) jsou různorodou skupinou látek obsažených v rostlinné říši. Přesné přínosy flavonoidů pro rostliny jsou stále studovány. Zatím víme, přispívají například ke zbarvení květů a plodů, ochraně před UV zářením, či před bateriemi, viry.
Bioflavonoidy a my
Pro živočichy byly moderní vědou flavonoidy označeny jako:
- antioxidanty, na volné radikály
- antibakteriální, antimikrobiální látky
- antivirotika zastavují viry
- antiflogistika tlumící zánět
- látky snižují alergie
- antikancerogenní, protinádorové látky
- antitrombotika na nadměrné srážení krve
- antihypertenziva na vysoký krevní tlak
- antiarytmika, upravující srdeční činnost
- regenerace cévních stěn (například rutin)
- významně zvyšují účinek vitaminu C, E i dalších
Použití, neboli indikace
Únava, únavový syndrom, překyselení organizmu, volné radikály, záněty, krvácení (krvácení dásní, do mozku, z nosu, krev v moči, stolici, či zvracení krve), křečové žíly, špatné hojení ran, vrásky, vysoký cholesterol, krevní tlak, cukrovka, přemíra alkoholu či kouření, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, stařecká demence, cévní mozková příhoda, ateroskleróza, kornatění tepen, infarkt myokardu a angina pectoris, srdeční arytmie, zánět cév, vaskulitida, nádorové bujení.
Zástupci
Zástupci této skupiny se stále rozšiřují. Z nejznámějších si můžeme zmínit rutin, kvercetin, citrin, hesperin, hesperidin, kvercitrin, eriodictyol.
Zdroje bioflavonoidů
Čerstvá (upřímně chemií neošetřená)zelenina a ovoce. Menší množství bioflavonoidů je též přítomno v celých obilovinách (především pohanka, kukuřice), zelený i černý čaj.
Tepelná úprava, vaření, pečení, delší skladování flavonoidy nekompromisně rozkládá.
Jako zajímavost se uvádí obsah flavonoidů v citrusech, které jsou skryt převážně pod slupkou.