Amara, stomachika na trávení
Popis amar, stomachik
Jde o skupinu látek, které svou hořkou chutí zvyšují chuť k jídlu, podporují trávení, zvyšují vylučování trávicích šťáv.
Použití, neboli indikace
Byliny podle moderní medicíny
- Aloe, Andělika, Anýz
- Bazalka, Benedikt
- Cibule, Čekanka, Česnek
- Dobromysl
- Fenykl
- Horčice, Hořec, Hřebíček
- Chilli, Chmel
- Jablečník, Jalovec, Jehlice, Jitrocel
- Kmín, Kontryhel, Kopr, Koriandr
- Libeček, Lípa
- Muškátovník
- Oman
- Pampeliška, Petržel, Pískavice, Psyllium, Pukléřka, Puškvorec
- Řebříček, Řepík
- Skořice, Sporýš, Světlík
- Tymián, Mateřídouška
- Zeměžluč, Ženšen
Byliny podle lidového léčení
- Badyán
- Čajovník, Černucha
- Embilika
- Gynostema
- Harpagofyt
- Chanca Piedra, Chrpa
- Jakon
- Kardamom, Kávovník, Kolovník, Kopřiva, Kotvičník, Kurkuma
- Lapacho, Lopuch, Lžičník
- Majoránka, Marsdénie, Meduňka, Mochna, Moringa olejodárná
- Nové koření
- Ožanka
- Paprika, Pelyněk, Pepř, Popenec
- Rakytník, Reveň, Routa, Rozmarýna, Rozrazil
- Řeřicha
- Saturejka, Smil, Stévie
- Šabrej, Šafrán, Šalvěj, Šanta
- Tamaryšek, Tolice, Trnovník (jedovatá rostlina), Třemdava
- Úročník
- Vachta, Vavřín, Voňatec, Voňatka
- Wendita calysina
- Yzop
- Zázvor, Zemědým (jedovatá rostlina), Zeměžluč