Antioxidanty, na volné radikály
Popis antioxidantů
Antioxidanty, též zhášeči volných radikálů, jsou látky přeměňující (redukující) volný radikál na bezpečnou molekulu.
Antioxidační vliv může následně příznivě působit na naši imunitu (imunostimulancia), čištění těla (detoxikační látky), proti stárnutí, i jako adaptogenní látky.
Samo tělo drží na uzdě volné radikály pomocí antioxidačních látek, např. superoxiddismutázy (potřebuje prvky Zn, Cu, Mn), methionin reduktázy, glutathion peroxidázy, bilirubinu, kyseliny močové.
Antioxidanty mohou pomoci při léčbě těchto nemocí
Snížená imunita, celulitida, poruchy menstruace, stařecká demence, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, šedý zákal, katarakta, poruchy jater (hepatoprotektiva), závislost na nikotinu, špatná strava, vysoký cholesterol, přemíra alkoholu, přejídání, stres.
Antioxidační vitaminy a minerály
Mezi antioxidační látky patří vit. A, vit. C, vit. E, koenzym Q10, minerál zinek, měď, selen.
Léčiva, léky s antioxidančními vlastnostmi
Dalšími antioxidanty jsou bioflavonoidy, expektorancium Erdostein.
Byliny podle moderní medicíny
Byliny podle lidového léčení
- Acai Berry, Albizie, Aloisie, Anemarhena, Arálie mandžuská, Artyčok
- Badyán, Bakopa, Bazalka, Bob, Boltcovitka (ucho Jidášovo), Borůvka, Bujarník
- Camu camu, Cedrát, Cibule, Cukrová třtina, Cuti Cuti
- Čajovníkovec, Čekanka, Česnek
- Dobromysl, Dřín
- Eklipta, Eleuterokok, Embilika
- Flor de Arena
- Ginkgo, Granátovník
- Hercampuri, Hlíva ústřičná, Hnojník, Honeybush, Housenice čínská, Houževnatec jedlý
- Chlorela, Choroš, Chřest kočičínský
- Ibišek
- Jakon, Jinan
- Kakost skvrnitý, Kalisie, Karbinec, Klanopraška, kofein (káva tedy Kávovník, čaj z Čajovníku, Kolovník, Kola, Maté, Guarana, Kakaovník) a jeho obliba až závislost na kofeinu, Kozinec, Kukmák, Kurkuma
- Lapacho, Láhevník, Lesklokorka lesklá, Liči, Listoklasec, Líhovec, Lukuma, Lygodium
- Magnolka, Maiz Morado, Maka, Manayupa, Marsdénie, Mladý ječmen, Mochyně peruánská, Mombín, Morinda, Moringa olejodárná, Morušovník, Mumio
- Nevadlec, Nové koření
- Ohňovec, Ochmet, Olivovník, Opuncie, Oroxylum, Ostropestřec, Outkovka pestrá
- Panela, Papája, Paprika, Patrinia, Pažitka, Polnička, Právenka
- Rdesno mnohokvěté, Rezavec šikmý, Rohovník, Rozchodnice, Rozrazil, Rusohlav, Rybíz
- Řečík, Řeřicha
- Sacha Inchi, Skořice, Smilax lékařský
- Šanta, Šišák, Šatavari, Škumpovník, Šrucha
- Tamaryšek, Tinospora, Toreja, Trsnatec lupenitý
- Vilín, Vinná réva, Voňatec, Voňatka, Vrcholák
- Wendita calysina
- Závitka, Zázvor, Zobatec, Zvonovec
- Ženšen
- česnek (jako potravina)
- cibule, jarní cibulka
- resveratrol a další antioxidanty (např. antokyanidiny) obsažené ve víně (hroznové, víno – alkoholický nápoj)
- lykopen obsažený v rajčatech, mrkvi
- kustovnice čínská, Goji
- oleje panenské, za studena lisované, především lněný olej, sezamový olej, ale též olivový olej, palmový olej, slunečnicový olej
- amarant, pohanka, pšeničné klíčky
- katechiny obsažené především v čajovníku (čaji), méně též v kakao, ale i v často konzumovaných jablkách, hruškách
- propolis
- isoflavonoidy (sója)
- chlorofyl (zelený ječmen, řasy chlorella a spirulina)
- brukvovitá zelenina, glukosinoláty (křen, kapusta, růžičková kapusta, zelí, květák, ředkev, ředkvičky, hořčice, brokolice, kedlubny, salát, rukola), ale zelenina z dalších čeledí (např. paprika, špenát)
- ovoce (angrešt, borůvky, brusinky, citrón, grapefruit, hroznové víno, jahody, maliny, ostružiny, pomeranč, rybíz)
- ořechy, semena (konopná semínka)
- sójová omáčka